Direktlänk till inlägg 4 september 2022

Utflykt - Golden circle tour

Av happyworkaholic - 4 september 2022 12:37

Igår blev vi upphämtade med buss och guide för att se lite olika sevärdheter här på Island.
När vi körde från flygplatsen till hotellet i fredags ska jag ärligt säga att jag var inte speciellt imponerad av landskapet, förstod inte alls varför alla pratar om hur vackert det är här. Tyckte mest att det såg dött o trist ut...
Men jisses vilken skillnad mot igår! Landskapet är verkligen HELT fantastiskt! Emellanåt har man svårt att tro att det faktiskt är på riktigt.

Vårt första stopp blev nationalparken Thingvellir (även kallad Tingvalla på svenska). Här samlades det isländska Alltinget, Islands äldsta riksdag, redan på 900-talet. Island ligger på sprickan mellan de europeiska och amerikanska kontinentplattorna och här i Thingvellir kunde man verkligen se hur de olika kontinenterna glidit isär.

Hur vackert är inte det här?! Magiskt!!



Vår guide berättade att det finns sägner som säger att anledningen till att denna stenväggen här ovan finns är för att trollen festat så hårt här att de glömde att solen gick upp och därmed blev till sten :) Dvs varje utstickande del är ett troll som blivit träffat av dagsljuset och blivit förstenad.




 


Här där vi sitter, på en uppbyggd läktare typ, samlades man och hade möten förr.
Island är med i Nato sen det startades upp och är ett av de få land som är med utan att ha någon egen försvarsmakt. De är neutrala och har bara involverat sig i krig två gånger, nu senast i Ryssland-Ukraina. De har inte hjälpt något land men de har öppet sagt att de stödjer Ukraina.



Här i denna vackra forsen ovan brukade man förr dränka folk som blivit dömda för brott, framförallt kvinnor som haft utomäktenskapliga relationer.
Mellan de stora stenbocken som syns högre upp hängde man andra brottslingar.



  


Härifrån gick sen turen vidare till Gullfoss- det gyllene vattenfallet.

Detta är det vattenfall som brukar anses som Islands allra vackraste. Och jisses vilken mäktig syn det var!




 



Vädret var helt underbart och tydligen det bästa de haft på hela året så vi hade verkligen tur. Man kunde till och med se glaciärerna tydligt på långt håll.



Sen bar det av vidare till geotermiska Geysir-området med sina varma källor och Islands mest aktiva gejser. 


Visste ni förresten att vulkaner benämns som feminina (nästan alla iaf) och man pratar alltid om de som levande ting, tex "Hon har utbrott var ...år". Gejsrar däremot är maskulina och benämns som manliga. Jag visste i alla fall inte :)


Tillbaka till gejsrarna! 

Strokkur är som sagt deras mest aktiva gejser och har utbrott var 4-8 min dygnet runt. 

Var guide tipsade oss om att verkligen titta på själva bubblan som kommer precis innan själva vattenkaskaden. Och det var verkligen ett bra tips. Tyvärr fick jag inte själva bubblan på foto för det gick så fort men den syns lite på den ena filmen och det var väldigt häftigt att se. 

Tänk vad jordens krafter kan åstakomma! 


                   

Kolla här vad mäktigt! 



 
 


Efter gejsrarna började turen lida mot sitt slut, sisådär 9h senare, och det var dags att bege sig tillbaka till hotellet. En tur på ca 1h där vi fick njut av Island vackra landskap i lugn o ro. 


 

 


I den här sjön ovan möts två olika, en med färskvatten (den klara delen) och en med glaciärvatten (den grumliga delen). Lite dåliga bilder då de är tagna inifrån bussen men man ser i alla fall lite grann. 



När vi kom tillbaka till hotellet blev det en snabb runda upp på rummet för att duscha och byta kläder, och därefter begav vi oss ut på promenad i stan. 


       


Kl. 19:30 var det äntligen dags för middag- denna gången på Food Cellar, en liten mysig restauran som låg nere i en källare. Levande musik och personal som blandade drinkar för fulla muggar hela kvällen- både till vårt sällskap och till alla gäster som kom i en strid ström. 


               


Mätta och trätta promenerade vi de 20 minutrarna tillbaka till hotellet och kröp till kojs. 

VILKEN DAG VI HAFT!!   




 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av happyworkaholic - Fredag 22 mars 17:13


Dag 19 och med betydligt färre snedsteg än jag förväntat mig när jag började. Jag är sugen på i princip ALLT hela tiden. Framförallt mat. Hemlagad mat. Till o med sådant som jag normalt sett inte äter. Haha. - 15 kg säger vågen och på torsdag ska d...

Av happyworkaholic - Tisdag 5 mars 16:18


Tortyr. Att laga mat till resten av familjen är ren och skär tortyr ? Till och med en del saker som jag normalt sett inte äter är såååå jäkla lockande. ...

Av happyworkaholic - Söndag 3 mars 08:59


Nu är det dags att ta krafttag här hemma. Kropp och knopp behöver en omstart. Efter en ordentligt kontroll av läkare, där alla prover och värden vara exemplariskt, har jag fått ok att köra dessa i 30 dagar. Med tanke på hur kräsen jag är, plus a...

Av happyworkaholic - 3 september 2022 10:34

Om personalen arbetar hårt och kliniken går bra kan det hända att man får åka på roligheter tillsammans. Den här gången gick resan till Island! 03.34 ringde klockan i fredags morse ? Upp, kolla igenom packningslistan, borsta tänderna, packa rygg...

Av happyworkaholic - 21 juli 2015 22:07

Äntligen semester!! Trivs som fisken i vattnet på jobb men jisses vad skönt det var att inte behöva ställa klockan igår :D hehe. Idag har dagen spenderats i Folkets Park (Malmö). Först hoppades det studsmatta en stund. Kul men lite läskigt när m...

Ovido - Quiz & Flashcards